top of page

Що спочатку ламінат або двері

Коли краще встановити міжкімнатні двері до або після укладання ламінату? З огляду на легкість монтажу ламінованого покриття, багато людей встановлюють його самостійно. При цьому виникає конкретне питання про черговість установки дверей і ламінованого паркету при проведенні ремонту в приміщенні. На жаль однозначної відповіді на нього немає, а є лише моя думка. Вона полягає в тому, що якщо роботи по ремонту у вашій квартирі виконує майстер, то прислухайтеся до його рекомендацій. А в разі, якщо ви це робите самостійно, то буде значно легше виконати спочатку монтаж ламінату, а потім встановити двері. Так можна буде уникнути багатьох сюрпризів, які можуть виникнути якщо почати ремонт з установки дверей. Вже дуже багато чинників потрібно буде врахувати недосвідченій людині, а на своїх помилках вчитися не хочеться. Виняток становить установка дверей з порогом, її завжди ставлять до монтажу підлогового покриття. Розгляньмо переваги та недоліки двох діаметрально протилежних варіантів.


Установка двері до ламінату

• Необхідно врахувати, що ламінат відбере якусь частину висоти рівня підлоги. Цю величину потрібно вирахувати максимально точно, інакше двері буде тертися об підлогу або підскочить вгору з непристойно великим прорізом до підлоги. Для цього потрібно заздалегідь купити підкладку потрібної товщини й саме ламіноване покриття. Раджу розпакувати одну пачку і кинути на підлогу те й інше. Це і буде основний орієнтир при установці дверей, до того ж буде можливість відкрити їх і перевірити не затирають вони в кутах при повному відкритті. Адже основу підлоги в кутку може бути трохи піднесено, або двері встановлена ​​не точно вертикально.

• Виникають певні труднощі в підгонці ламінату до дверної коробки. Потрібно професіоналізм і спеціальний інструмент (ножівка зі зміщеною ручкою) для того, щоб підпиляти дверну коробку так, щоб ламел зайшла під неї з певним прорізом. При цьому послаблюється міцність дверної коробки, що не є добре. Стійка двері може просто висіти в повітрі, що з часом може призвести до того, що полотно може перестати закриватися. Кращий варіант це підігнати ламінат до коробки з мінімальним прорізом, які згодом задекорувати пробковими компенсаторами.

• Лиштви на двері монтують не відразу, а після укладання підлогового покриття.


Установка двері після ламінату

• Можливість зняти точні розміри дверної коробки

• Можливість забезпечити бажаний проріз між коробкою і площиною підлоги

• Простота установки

• При цьому способі в районі двері потрібно залишити місце для стійки дверної коробки. Вона повинна стати на основу підлоги та не тиснути на ламінат. Це дуже важливо, інакше в міжсезоння ламінат може спучитися.

• Ризик пошкодження підлогового покриття. При монтажі дверей після установки ламінованого паркету завжди необхідно вкрити поверхню підлоги поліетиленовою плівкою або картоном в районі проведення робіт.

У мене був випадок, коли в установника двері при виконанні робіт на ламінат впав ком свіжої монтажної піни. Він злякався і відразу ж прибрав його ганчіркою. Але піна розтерла по підлозі ще на більшу площу та утворилося темна пляма. На наступний день розчинником пляму вивести не вдалося. Мені довелося розбирати наскільки рядів ламінату і міняти ламелі на нові. В такому випадку розумніше було б залишити кому монтажної піни сохнути, а на наступний день просто зішкребти висохлу кульку шпателем.

Моя думка полягає в тому, що при самостійному укладанні ламінату потрібно стелити його в першу чергу, а потім виконувати монтаж дверей. Так вам буде значно легше правильно виконати всі роботи та не наробити помилок, які потім дуже складно виправити. Сучасні двері зроблені з картону дуже легкі, тому мають незначний тиск на ламінат у двох точках контакту з коробкою. Порівняйте який тиск на ламіноване покриття надає важка завантажена шафа на чотирьох ніжках. Ніхто при цьому не пропонує вам випилювати ламінований паркет та оздоблювати місця компенсаторами. Так що якщо дверна коробка без порога, сміливо встановлюйте її на попередньо покладений ламінат.


Поріжок для міжкімнатних дверей
Поріжок для міжкімнатних дверей


bottom of page