top of page

Циклювати паркет до шпалер або після

Коли краще циклювати, шліфувати паркет до наклеювання шпалер або після? Моя думка, що потрібно завершити всі підготовчі, брудні та вологі роботи зі стелею і стінами. Потім провести циклювання і лакування паркетної підлоги. Після повного висихання лаку, а це в ідеалі відбувається за два тижні, потрібно накрити дерев'яну підлогу картоном або краще листами ДВП. Це дасть можливість завершити ремонт без сюрпризів. Пофарбувавши стелю, стіни або поклеїти шпалери ви отримаєте найчистішу нову кімнату після ремонту "операційну". У вас не буде приводів для засмучення і ви довго будете насолоджуватися результатами виконаного ремонту. Однак це було моє бачення, а думки фахівців з цього питання розходяться. Аргумент майстрів паркетників це підвищена вологість виникає при обклеюванні приміщення шпалерами. Маляра своєю чергою вказують на наявність пилу, яка неодмінно виникає при шліфуванні підлоги. І це далеко не всі фактори, які слід враховувати при розв'язанні даного питання. Давайте докладніше розглянемо всі аспекти й можливо це допоможе вам прийняти правильне рішення в питанні "циклювати до шпалер або після".


Паркетна підлога і шпалери
Паркетна підлога і шпалери

Циклювання до обклеювання шпалер

Обробка підлоги відбувається впритул до стіни. Навіть найдосвідченіший фахівець може зачепити стіну паркетної шліфувальною машиною, бо він весь час прагне виконати прохід якомога ближче до неї. Один єдиний дотик завдасть непоправний механічний збиток полотну шпалер, адже машинка важить більше ніж 70 кг і до того ж має швидкість руху. В результаті шпалери в місці контакту можуть бути зім'яті, розірвані або в кращому випадку подряпані. Тому майстер при виконанні циклювання з наявністю особливо нових шпалер знаходиться в постійному стресі та основну свою увагу звертає не на паркет, а на шпалери. Але ж основна його місія це проведення якісного, рівного і рівномірного шліфування паркету. Від цього фактора буде залежати вид паркетної підлоги після лакування.

Чи не врятує від рухомих частин циклювальної техніки й обклеювання стіни целофановою плівкою. Вона добре захистить від пилу, від випадкового дотику пітною, брудною рукою, від бризок від валика при покритті лаком. Тому паркетникам значно простіше зробити циклювання паркетної підлоги до наклеювання шпалер. При цьому виключається ризик зіпсування пофарбованих стін або поклеєних шпалер.


Наявність пилу при шліфуванні

Наступний фактор ризику це наявність пилу при шліфуванні паркетного або дерев'яного дощатої підлоги. Циклювання без пилу це міф і рекламний трюк, своєрідна вудка, на яку вас намагаються зловити. Навіть найсучасніша циклювальна техніка збирає не більше 95% пилу. Тих, хто залишився 5% буде цілком достатньо, щоб запорошити приміщення. Спочатку циклювання при застосуванні великого абразиву зерна пилу великі, важкі й запилення кімнати не відбувається. Але при фінішному шліфуванні дрібним зерном, та ще й при знятті паркетної шпаклівки пил легкий і дрібний. Він легко потрапляє в повітря від вихору обертового барабана і далеко не вісь засмоктується в мішок. Порядний і чесний майстер ніколи не гарантує вам повну відсутність пилу при виконанні будь-яких паркетних робіт. Але деревний пил не в'їдається в стіни та стелю, досить провести ретельне прибирання приміщення професійним пилотягом і все буде в порядку.


Шліфування до шпалер
Шліфування до шпалер

Циклювання після наклеювання шпалер

Існує поняття проведення ремонту зверху вниз. Спочатку ви робите стелю, потім стіни та завершуєте ремонт обробкою підлоги. Головний аргумент критиків обклеювання шпалер після циклювання це підняття рівня вологості повітря в приміщенні. До того ж вологість при обклеюванні підвищується несуттєво, але маляра закривають двері та вікна в кімнаті й вимагають 2-3 денне сушіння без протягів. Ось тут і може виникнути кумулятивний ефект, в результаті тривалого впливу навіть невеликої кількості вологи, деревину може деформувати. Візуально це проявляється в частковому витісненні паркетної шпаклівки з щілин або може трохи піднятися куточок деяких планок. До того ж таки після висихання не факт, що все повернеться на місце.

Якщо у вас шпалери з чорним оксамитом, то з'явилася при циклюванню пил зіпсує їх безповоротно. Світлі паперові шпалери також погано реагують на темний, маслянистий пил деяких порід дерева.

Ще один неприємний фактор це пошкодження поверхні лакового покриття сходами при наклеювання шпалер. Маляра обмотують її ніжки мішками для запобігання подряпин і вм'ятин, але надійно захистять підлогу тільки листи ДВП. Пролиті на паркет рідини, фарба, пил, та молоток що впав з рук це своєрідні бонуси при завершенні ремонту після циклювання.


Шліфування після шпалер
Шліфування після шпалер




bottom of page